Omgeving

De omgeving is prachtig voor maken van lange wandelingen en in de vroege morgen kun je groot wild spotten zoals edelherten, en evert zwijnen in nabijgelegen Deelderwoud. Het dorp Beekbergen biedt alles wat je nodig hebt er is een supermarkt aanwezig, bank, restaurants etc. Op slechts 2 minuten afstand met de auto. Perfect voor een leuk weekeinde of week ontspanning.

Nationaal Park de Hoge Veluwe, Paleis het Loo, Kroller Moller Museum, Burgers Zoo, Dolfinarium, Apenheul, Juliana Toren liggen slechts op 10 min afstand.

 

Maaltijden

Een bezoek aan de Restaurant Poppe  – Paslaan 7 Apeldoorn tel 0555223286 en de Woeste Hoeve-Oude Apeldoornseweg- 292-Beekbergen tel 0555063929 en Huisje James –Van Goldsteinlaan 20-Ugchelen  tel 055-5382470  is zeker een aanrader(reserveren noodzakelijk)

Ook is het mogelijk bij Traiteur de Cantharel dagmenu’s  te bestellen a € 5,50 p.p (vis,vlees,vega) deze bieden een mooi assortiment van lokale en streekproducten, maaltijden en dagmenu’s uit de keuken van de Cantharel adres Ugchelseweg 72 – Ugchelen open maandag-zaterdag 10.00-19.00 uur bestellen 055-3015230 en info@valkvers.nlwww.valkvers.nl. Bij Traiteur de Cantharel vindt u versmaaltijden, soepen, salades en apeltaart uit de keuken van de Cantharel, delicatessen en mooie producten uit de regio, zoals boerderij-zuivel van Den Hoek en worsten van ter Weele.

 

Nationaal Park de Hoge Veluwe, Paleis het Loo, Kroller Moller Museum, Burgers Zoo, Dolfinarium, Apenheul, Juliana Toren liggen slechts op 10 min afstand.

 

Routebeschrijving

Het Landgoed is zeer centraal gelegen vanuit uit richting Arnhem A50 neemt u de afslag 23 Loenen – Eerbeek en gaat u rechts de Loenenseweg op en neemt u tweede onverharde weg de Solleweg aan einde ziet u rechts een houten entreepoort van Landgoed Sollewerf.

Vanuit de richting Apeldoorn A50 neemt u de afslag 23 Beekbergen  en gaat u links over het viaduct de Loenenseweg op en neemt u de tweede onverharde weg de Solleweg aan einde ziet u een houten entreepoort rechts van Landgoed Sollewerf.

Archeologische waarden

Landgoed Sollewerf is gelegen aan de rand van het dal van een stuwwal op de droge zandgrond, de stuwwal behoort eveneens tot het landgoed. Op de droge zandgronden waren lagen leem te vinden, waar het ijzer zich had opgehoopt. Daardoor ontstonden de zogenaamde klapperstenen, waaruit ijzer werd gewonnen voor de ijzerproductie. In de nabijheid van het landgoed zijn diverse grafheuvels en grafvelden gevonden. Door de droge ligging aan rand van stuwwal hadden de jagers zich hier gevestigd.

Geschiedenis

In 1931, stichtte de vakcentrale N.V.V. een vakantie- en studieoord (n.a.v. het afscheid van Pieter Jelle Troelstra) en werd er een houten gebouw gebouwd, waar de vakbondsleden met hun gezinnen in de vrije natuur konden verblijven, de overige tijd van het jaar werd het gebruikt voor conferenties en cursussen. Vanuit het Troelstra-oord, aan de overzijde van het huidige Landgoed Sollewerf keek je uit op het heidegebied.

In 1934 werd er een zomerhuis op de heide gebouwd door  met de omringende gronden, genaamd Landgoed Sollewerf, het gebied was bestemd voor de ontwikkeling van twee landgoederen van ieder 50 ha, echter door de crisis is er van dat plan niets terechtgekomen. Er werden telkens weer kavels opgesplitst en in 1936 is de heide omgezet naar bos voor naaldhout-productie. In 1965 werd het zomerhuis verbouwd.

In 2010 zijn de aangesloten percelen overgenomen en samengevoegd tot Landgoed Sollewerf en van het Ministerie van Economische Zaken -Landbouw en Innovatie-  de  officiële status als gesloten landgoed gekregen.

Ecologie

In 2003 is het landgoed aangekocht. In eerste instantie zijn de bossen uitgedund zodat de heide weer kon herstellen. Hierna is landgoed opnieuw onder handen genomen en zijn laanbomen; de eik en rode en groene beuk aangeplant. Daarnaast ruim 6.500 bomen waarmee we het grasland aan de voorzijde geheel hebben dicht geplant, zodat een unieke open plek is ontstaan midden in het bos. Door de zware storm in 2007 zijn ruim 200 bomen zijn gesneuveld en hebben we hiervoor nieuw bos voor aangeplant met soorten die hier oorspronkelijk voorkwamen zoals de hazelaar, de krent, de jeneverbes, de rode beuk en de eik. Langs alle paden hebben we 4.500 rododendrons aangeplant wat met name een prachtig gezicht is in voorjaar. In 2011 hebben we enorme solitaire bomen aangeplant; 3 rode beuken op een open plek in het bos zodat diepte ontstaat. De oude zichtas is hersteld, ook zijn er drie grote eiken geplaatst als solitaire bomen.

 

Op het landgoed komen vele beschermde diersoorten voor, waarvan nesten het gehele jaar door beschermd zijn van onder meer de gierzwaluw en de  buizerd. Vleermuizen gebruiken de vijver als fourageerplaats en zijn in de zomer, tijdens de schemering goed waarneembaar. Dassen op het Landgoed worden  regelmatig waargenomen en sporen kun je hiervan duidelijk zien op de paden die langs Landgoed lopen waar ze de boel omwoelen op zoek naar iets eetbaars. De boommarter bouwt met regelmaat een nest in Charming Cottage. Reptielen zoals de hazelworm, de adder en de kamsalamander hebben hier hun habitat gevonden. De vijver biedt ruimte aan voortplanting van padden en kikkers. Iedere dag worden reeën waargenomen, voornamelijk in vroege morgen en tegen de avondschemering.